Konsekvenskultur

P1070900.jpg

Konsekvenskultur. 

Vi vokser opp med en konsekvenskultur, men går gjennom arbeidslivet uten!

Barndom & studier med konsekvenskultur.

Ingen snop, ikke ukepenger, rydde rommet, husarrest er kjente virkemidler fra barndommen og på skolen er virkemidlene; melding hjem, i gjensitting, anmerkninger, dårlige karakterer. I motsatt ende av skalaen regjerte de samme virkemidlene med positivt fortegn, så vi vokser opp med god kjennskap til konsekvenskulturens virkemidler, på godt og vond. 

Vi forlater studier og går over i arbeidslivet og konsekvenskulturen tynnes mer og mer ut etter hvert som arbeidsårene går.

Ledelse uten konsekvenskultur.

Det som virkelig er trist er at lederrollen i for stor grad utøves uten noen form for konsekvenskultur og grunnen til at det er trist, er at mange medarbeiderne blir skadelidende.

Den enkelte leder har selv valgt å få personalansvar og må derfor være det ansvaret bevist. Dessverre ser vi at dette ikke er tilfelle i en grad som burde bekymre både ledere oppover i organisasjonene og eiere.

Handler det om minste motstands vei, eller at det er ledere selv som skal sette denne kulturen, som bokken som passer havresekken?

Hva er ledelse?

Jeg tror det handler mer om manglede definisjon på hva lederrollen egentlig inneholder. Nei – den inneholder ikke alt slik en ofte kan få inntrykk av når en ser ledere jobber døgnet rundt og sier de er så travle og sier de ikke har tid og sier de ikke ……..

Lederrollen inneholder noen få viktige oppgaver, slik som de fleste andre roller.  Den viktigste delen i lederrollen er å hjelpe sine medarbeidere til å opprettholde motivasjonen til å gjøre en god jobb.

En konsekvenskultur som gir både ris og ros til de lederne som har dette fokuset er tilnærmet fraværende i de fleste organisasjoner.

Gjør du en god jobb som personalleder er konsekvensen bl.a. at du tiltrekker deg flinke medarbeidere, det skjer automatisk.

Gjør du en dårlig jobb som personalleder er konsekvensen veldig liten for lederen, men bedriftens måloppnåelse blir hard rammet.

Konsekvenskultur er god butikk.

Arbeids- og organisasjonslivet må bli flinkere til å ha en god konsekvenskultur med både ris og ros. Det vil bl.a. medføre økt klarhet, forutsigbarhet og gi resultater på bunnlinjen.

Hvordan står det til der ute, er der en god konsekvenskultur ift lederrollen der du er?

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!