Alle har en doktorgrad

owl-47526_640
  • Det er bra å være  UTÅLMODIG
  • Det er bra å være STA
  • Det er bra å være KONFLIKTSKY

Dette er 3 av mange personlighetstrekk og mange tenker de er negative, men er de det?

Din doktorgrad

Om du har doktorgrad i matematikk og en skoleelev kommer til deg med et mattespørsmål, da justerer du ditt budskap til et nivå som passer for å forklare mattespørsmålet.
Dette fordi du har god kontakt med din intellektuelle kunnskap (IQ) og vet hva du har og hvordan du skal bruke det.

De aller fleste har ikke god nok kontakt med sin personlighets kunnskap, all forskning viser det. Det fører til at når noe i din personlighet blir trigget slår det ut i en styrke tilsvarende en doktorgrad, men du klarer ikke å justere det til et nivå som passer situasjonen du er i.

Dine sterke personlighetstrekk er en kompetanse på lik linje med din IQ

Du velger når du vil bruke din mattekunnskap, men du kan ikke velge når du vil bruke din personlighets kunnskap. Dette fordi den automatisk trigge deg, når noe er viktig.
Resultat blir da en adferd som ofte ikke er hensiktsmessig.

Dette er også bakgrunnen for:

  • Dårlig arbeidsmiljø
  • Lav motivasjon
  • Lav produktivitet
  • Diskusjoner/uenigheter/krangler
  • Stress
  • Sykemeldinger
  • Osv (listen er dessverre lang)

Løsningen er like enkel som den er vanskelig

Du må bli kjent med og erkjenne dine sterkest personlighetstrekk, de som trigger deg. Først da kan du bruke denne kompetansen til å hjelpe deg, i stedet for at den roter det til for deg.

Personligheten er litt som en hvitløk. Før du tar av det ytterste skallet vet du ikke med sikkerhet, hvor mange og hvilken størrelse det er på feddene.
Når du ser din egen personlighet, enten i speilet eller gjennom tilbakemeldinger fra de som kjenner deg godt, vet du ikke med sikkerhet hva som skjuler seg under det ytterste skallet.

Adferd er ikke personlighet

Adferd er det vi oftest får tilbakemelding på og adferd er ingen kompetanse, det er kun oppførselen til et eller flere personlighetstrekk.

Selv i stillingsannonser under personlige egenskaper ramses det opp adferdsønsker.
«Vi trenger en initiativrik person» står det i stillingsannonsen under personlige egenskaper. Å være initiativrik er jo positivt, men det er en adferd, altså oppførselen til et personlighetstrekk. Å være initiativrik forutsetter at vi er trigget av noe:

 Trigget av vårt brennende engasjement for …
 Trigget av vår utålmodighet.

Å være utålmodig finner du aldri i en stillingsannonse under personlige egenskaper. Samtidig vil mange utålmodige fortelle at de er initiativrike.

Sterke personlighetstrekk er din motor

Dine sterkeste personlighetstrekk er din motor og har du ikke kontroll drar den i retninger du ikke ønsker, ref. listen over. Har du kontroll, setter du den på tomgang når det trengs, som matteprofessoren med mattespørsmålet, og du kan gi full gass i riktig retning når kunnskapen og kompetansen til et personlighetstrekk er positivt å bruke.

Er du nysgjerrig på å finne ut mer? Ta kontakt

 Hilsen Atle.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar