Kvalitet i jobbrollen din er forankret i personligheten

Atle Trodal-7

Kvaliteten i jobbrollen din er forankret i personligheten

Hvor bevisst er du det?

Jeg har jobbet med flere tusen ledere. På ledersamlinger snakker vi bl.a. om kommunikasjon og motivasjon og alle nikker gjennkjennende til mye av det som blir sagt. Hva er det da som gjør at vi ikke leverer på det vi nikker så gjennkjennende til?

Svaret på det ligger godt forankret i din personlighet. 
Du har god kontakt med ditt intellekt, kunnskap og erfaring fra IQ´en din kan du ramse opp på strak arm. Prøver du å ramse opp kunnskap og erfaring til personligheten din er det en betydelig tøffere oppgave. Og skulle du prøve er det stor sannsynlighet for at du kommer opp med eksempler på adferd, ikke personlighet (mer om det litt senere i teksten).

Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders?

Forfatter av boken "Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders?" og psykologiprofessor Thomas Chamorro-Premuzic kom i våres med en kartlegging hvor han sier:

"Har du merket at noen går gjennom lederkurs etter lederkurs uten at det ser ut til å ha noen positiv virkning?" Ifølge psykologiprofessorens siste kartlegging handler det om hvor viktig personligheten er. 

Harvard University

Nærmeste leder er den enkeltfaktor som påvirker medarbeiders motivasjon mest og medarbeiders motivasjon er den enkeltfaktor som påvirker måloppnåelse mest (kartlegging fra Harvard University ++).

Leder Motivasjon Mål juni nyhetsbrev-kopi.jpg

Din og dine medarbeideres motivasjon er forankret i personligheten ikke i intellektet.

Fokus på motivasjon (les: personlighet) er det enkleste og mest effektive om du ønsker å gjøre en god jobb som leder.

Årets norske Great Place to Work kartlegging forteller blant annet:

Bare 55% av lederne viser en genuin interesse for sine medarbeidere

Hadde ledere hatt god innsikt i egen personlighet hadde de vist interesse for sine medarbeidere eller valgt et annet yrke. Med unntak av noen narsissister.

Hva er løsningen?

Du må finne din personlighets «IQ», dine sterkeste personlighetstrekk. Din personlighet er summen av dine personlighetstrekk. De aller fleste personlighetstrekk gir få eller ingen utfordringer, MEN du har noen få sterke personlighetstrekk, de som tidvis trigger deg. De må du sette ord på, de er din personlighets "IQ".

Personlighet vs adferd

Når du beskriver din personlighet er det høyst sannsynlig at du beskriver din adferd. Grunnen til det er at det er den du har erfaring med, det er den som syntes og det er den som er gjenstand for diskusjoner om hvordan du er som person.

  • Din adferd er bare oppførselen til din personlighet og ikke en ressurs
  • Din personlighet er en ressurs du kan bruke på lik linje med din IQ

Dine sterkeste personlighetstrekk

Du må finne dine sterkeste personlighetstrekk. Når du ikke er de bevisst er de alt for ofte en fallgruve i rollen din, de roter det til i diskusjoner, i manglende produktivitet, i dine prioriteringer og mye mye mer. Men, når du er de bevisst er de en gullgruve i rollen din. Det er det samme personlighetstrekket som både er fallgruve og gullgruve, det avhenger av om du kjenner/erkjenner de eller ikke.

Vi hører ofte snakk om gode og dårlige egenskaper, hvilket er synd. Alle egenskapene kan være begge deler og det er situasjonene vi er i og kjennskapen til de som avgjør om egenskapen er til hjelp eller ikke.

Jeg stopper her og er du nysgjerrig på å komme til bunns i din egen personlighet, finne dine sterkeste personlighetstrekk, kan du ta kontakt med meg for en prat.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar